شراب سرا


شراب آلبالو

مقدمه: آلبالو میوه ایست با اصلیت ایرانی و از ایران به روم باستان و از آنجا به یونان و سپس به سراسر جهان پخش و گسترش یافته است. این گیاه در نواحی دریای خزر بصورت وحشی یافت میشده و نوع شیرین این میوه گیلاس است که نه در ایران بلکه در حدود 2300 سال پیش از پرورش و بهبودی آلبالوی وحشی در یونان بدست آمد. پرورش این گیاه نیاز زیادی به مواد ازتی دارد و بهمین جهت آلبالو نیز دارای مقداری ازت میباشد. این گیاه به تنهایی قادر به بارور کردن خود میباشد و تفاوت زیادی با گیلاس دارد که گیاهی دوپایه است. با اینحال زنبور عسل و سایر حشرات کمک موثری به گرده افشانی بر روی شکوفه این گیاه میکند. این گیاه توانائی زیادی برای فریز شدن (یخ شدن) دارد و بهمین جهت میتوان آنرا تا مدت زیادی فریز نمود بدون آنکه بخود میوه خسارتی وارد شود. زمانی که سر جان ملکم به دربار شاه عباس صفوی بار یافت در هنگام نهار شاهانه و در مقابل خود انواع برنج با رنگهای مختلف را دید که یکی از آنها پلوی معطر و قرمز رنگی بود که در آب آلبالوی شیرین شده پخته و آبکش شده بود.

ایران بزرگترین تولید کننده و مصرف کننده این میوه در جهان و مربای آنرا بدنیا معرفی نموده و تولیدات دیگری نظیر آلبالو خشکه ، آلبالو پلو ، شربت آلبالو و آلبالو شور .... نمودار ذوق لطیف و خلاقه ایرانی در مصرف این میوه است. بگذارید شراب آلبالو را هم به این محصولات اضافه کنیم.

سال پیش و پس از چند دوره شکست برای اولین بار موفق شدم از آلبالو شراب طبیعی تهیه کنم. با آنکه برای من موفقیت بزرگی بود ولی منتظر ماندم تا پس از آمیزه کامل طعم و مزه و رنگ و کیفیت آن برایم مشخص شود و سپس آنرا به دوستان معرفی کنم. متاسفانه در محلی که من زندگی میکنم آلبالوی لطیف ایرانی نیست ولی آب آلبالوی ایرانی فراوان هست. از آنهم شراب گرفتم و آنچه بر روی پاکت آن نوشته بود کاملا صحیح از آب درآمد و با آنکه هنوز سه ماه بیشتر از آمیزه آن نگذشته شراب بسیار مناسب و با کیفیتی عالی نیز از آن تهیه شد که شاید بخاطر آب و خاک این سرزمین باشکوه و بارور است.

از آنجا که تهیه و نوشیدن شربت آلبالوی الکل دار هدف نیست لذا به دوستان عزیز توصیه میکنم تهیه این شراب نیاز به آبسنجی مقدماتی دارد و داشتن این ابزار و تشخیص میزان قند مصرفی در نتیجه کار نقش بسیار مهم و موثری دارد. علت آنست که این میوه دارای اسید (ترشی) زیادی است که باید از دو روش بر این مشکل فایق آمد. راه اول تشخیص میزان اسید و استفاده از مواد شیمیایی برای از بردن آنست که خود مشکلات دیگری از جمله خارج کردن نمکهای تولیدی و تحمل نمودن طعم بازی محصول و راه دوم ....

تهیه شراب آلبالوی طبیعی از میوه:

پیش از شروع مراحل مختلف تهیه شراب آلبالو از روش کلی تهیه شراب ، ضدعفونی کردن ، آبسنجی یا رفراکتومتر ، کیسه متقال صافی ، قفل هوا (1) یا (2) یا (3) ، کاربرد جدول انتهورا و حسابگر تولید شراب ، شیشه کردن شراب ، همزن ، سیفون کردن ، آمیزه کردن شراب ، انواع مخمر موجود در بازار ، شکر یا عسل ، فعال کردن مخمر ، بشکه تخمیر ، موم اندود و یادداشت مراحل مختلف تهیه و آماده سازی شراب اطلاع داشته باشند. برای درک کامل جزئیات ، مطالعه فرهنگ واژه ها و پرسش و پاسخ و چه کنم؟ را فراموش نکنید.

تمیز بودن دست و ابزار مصرفی را دست کم نگیرید که با ترشی و حالت اسیدی شدید بهمراه شیرینی که دعوت کننده قارچ و باکتری های نا متجانس است مواجه هستید. این دستور العمل برای تهیه 5 لیتر شراب تهیه شده است. توجه داشته باشید استفاده از شیشه و یا خمره لعابدار برای مراحل تخمیر شرابهای با رنگهای تیره از بشکه پلاستیک خیلی بهتر است زیرا رنگ تولیدی در بشکه تخمیر پلاستیکی باقی میماند.

مواد لازم:

آلبالو چهار کیلو

شکر 1.5 کیلو (تقریبا)

مخمر 5 گرم

دارچین خشک 10 گرم

آب جوشیده و خنک شده حدود سه لیتر

ابزار لازم:

قفل هوا

صافی توری تمیز و ظرفی برای زیر آن

دیگ استیل 10 لیتری

بشکه 5 لیتری

کیسه صافی

منبع حرارت

دستکش یکبار مصرف

کفگیر همزن

طرز تهیه:

آلبالو را تمیز کرده و شسته و بگذارید آب آن خشک و برچیده شود.

با کمک دستکش آلبالو را هسته کرده و گوشت آنرا مستقیما در دیگ استیل بریزید و هسته های آنرا داخل صافی بریزید.

صافی را روی دهانه دیگ گذاشته و با ریختن آب جوشیده ولی خنک هسته ها را با مالش دست بشوئید.

دیگ را روی شعله گذاشته ، دارچین را اضافه ، حرارت دهید و مرتبا همبزنید.

بگذارید تا حدود 25 دقیقه بطور ملایم بجوشد و کف روی دیگ را بگیرید و دور بریزید.

یک کیلو از شکر را اضافه و در آلبالو حل کنید و کف زیادی را بگیرید.

از روی حرارت بردارید و بگذارید کاملا خنک شود.

از کیسه صافی عبور دهید.

آب آلبالوی حاصل را درون بشکه تخمیر بریزید.

مقدار شیرینی آب میوه را آبسنجی کنید. دقت کنید میزان آبسنجی باید بین 1.070 تا 1.075 باشد. در صورت کم یا زیاد بودن این مقدار به حسابگر تولید شراب مراجعه کنید و با رعایت درجه حرارت محیط کار (یا نگهداری شراب تخمیری) روی نادیده گرفتن را کلیک کنید. توجه داشته باشید این شراب بیش از 10% تا 11% الکل نخواهد داد بنابراین از استفاده از شکر زیادی خودداری کنید و در صورت کم بودن درجه آبسنجی به آب میوه درون بشکه شکر اضافه کنید همبزنید تا کاملا مخلوط و حل شود.

مخمر را با کمی آب و شکر مخلوط کرده و بگذارید فعال شود.

مخمر را به محتویات بشکه اضافه کنید و همبزنید.

قفل هوا را نصب نموده و در محلی با درجه حرارت بین 24 تا 27 درجه حرارت و دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری کنید. نیازی به همزدن مایه شراب نیست.

بعد از 25 روز ، شراب مرحله اولیه تخمیر را پشت سر میگذارد.

سیفون کرده و دوباره به بشکه تمیز منتقل کنید.

بگذارید تا چهار هفته در محلی خنک و تاریک بماند و سپس شیشه کنید.

شراب آلبالو نیاز به یکسال آمیزه دارد.

تهیه شراب از آب آلبالوی پاکتی:

مواد لازم:

آب آلبالو 3 لیتر (آب آلبالو باید بدون مواد نگهدارنده بوده و حتما کنستانتره و همژنیزه یا پاستوریزه باشد)

آب 2 لیتر

مخمر 5 گرم

شکر 750 گرم (تقریبا)

دارچین درسته 10 گرم

هل سیاه 2 گرم

میخک درسته 3 عدد

طرز تهیه:

ادویه را در هاونی آسیا کنید و درون دیگ حاوی آبجوش ریخته و بگذارید حدود 10 دقیقه بطور ملایم بجوشد.

دیگ را از روی حرارت برداشته و بگذارید خنک شود.

آب آلبالو و آب جوشیده و خنک شده را از پارچه صافی تمیزی عبور دهید تا ادویه و رسوبات ته آب آلبالو از پارچه عبور نکند و مستقیما به بشکه تخمیر منتقل کنید.

آب آلبالو را آبسنجی کنید باید عددی حدودا بین 1.020 تا 1.040 را نشان دهد.

حدود 500 گرم شکر اضافه کنید و همبزنید تا حل شود. مجددا آبسنجی کنید تا بمیزان 1.070 تا 1.075 برسید. در صورت لزوم شکر اضافه کنید ولی اگر شیرین بود قدری آب اضافه کنید تا به آبسنجی فوق برسید.

مخمر را با کمی شکر و آب در لیوانی فعال نموده و به بشکه اضافه کنید و همبزنید.

قفل هوا را نصب نموده و در محلی با درجه حرارت بین 24 تا 27 درجه حرارت و به دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری کنید. نیازی به همزدن مایه شراب نیست.

تا 25 روز بگذارید شراب مرحله اولیه تخمیر را پشت سر بگذارد.

سیفون کرده و دوباره به بشکه تمیز منتقل کنید.

بگذارید تا چهار هفته در محلی خنک و تاریک بماند و سپس شیشه کنید.

شراب آلبالو نیاز به یکسال آمیزه دارد.

برچسب‌ها:

1 Responses to “شراب آلبالو”

  1. # Anonymous ناشناس

    salam
    1 soal az dostan dashtam darchin khoshk darchin podr shodast ? ya chobe darchin ?  

ارسال یک نظر

جدید ترین ها

بایگانی ماهانه

مقالات گذشته

شامپاین
شراب آلبالو
شراب آلو
شراب از آبمیوه تجاری
شراب انار
شراب انبه
شراب انجیر
شراب برنج
شراب به
شراب بهار نارنج
شراب به سبک منوچهری
شراب پائیزی
شراب پرتقال
شراب تمشک
شراب جو
شراب خانگی برای مبتدیان
شراب چغندر
شراب خربوزه
شراب خرما
شراب خرمالو
شراب خورشید
شراب دارچین
شراب ریواس
شراب سیب
شراب سیب زمینی
شراب شاه توت
شراب شیراز یا شراب طبیعی
شراب عسل
شراب کیوی
شراب گندم
شراب گیلاس
شراب موز
شراب وردا
شراب هلو
شراب هندوانه
شراب هویج



XML

Powered by Blogger



© 2009 شراب سرا

استفاده یا کپی برداری از مقالات و انتشارات این وبلاگ برای عموم آزاد است