شراب سرا


شراب تمشک

میوه تمشک دارای طیفی از رنگهای قرمز ٰ، قرمز تیره و بنفش و از نظر گیاه شناسی دوپایه و از خانواده رز میباشد. بوته تمشک معمولا پر از خار و نوع وحشی آن اغلب در جنگلها و نزدیک جاده و رودخانه ها یافت میشود.

میوه این گیاه معمولا پس از آنکه کاملا رسید ، از سر شاخه جدا شده و بزمین میافتد. از تمشک برای تهیه انواع مربا و کیک و تارت استفاده میشود. این میوه دارای مقادیر زیادی آهن ، پتاسیم ، ویتامین آ و ث ، منیزیوم و مس میباشد. میوه تمشک دارای تانین زیاد و بهمین جهت نوعی قابض (ضد اسهال ملایم) محسوب شده و همچنین دارای پکتین و اسید مالیک ، الاجیک و سیتریک میباشد. مصرف این میوه در هنگام بارداری و بعد از آن باعث افزایش شیردهی مادران میشود. برگ بوته تمشک دارای مواد ضد سرطان و همچنین برای تولید داروهای بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت و پیری چشم بکار میرود.

از قرنها پیش از دم کرده برگ نمشک برای بسیاری از ناراحتیها و بیماریهای زنان استفاده میشده از جمله تنظیم قاعدگی و جلوگیری از تهوع در دوران زایمان و جلوگیری از سقط جنین و بطور عمومی در بعضی بیماریهای دهان و مجاری تنفسی و ریه و درمان ناراحتیهای معده استفاده میشود. باید توجه داشت که برگهای پژمرده و جداشده از بوته تمشک دارای نوعی سم ملایم هستند و ممکن است گروهی از افراد نسبت به آن واکنش نشان دهند. برگ مورد استفاده برای دم کرده باید در هنگام گل کردن گیاه از شاخه جدا و کاملا خشک شوند. استفاده از برگ تازه و سبز را برای دمکرده را معمولا توصیه نمیکنند.

وجود شاخه بر سر میوه نشانه زود چیده شدن (نارس) از بوته و در نتیجه ترش بودن آن میباشد. نشان تازگی این میوه ، شفافیت رنگ و سفت بودن نسبی گوشت میوه است. از آنجا که پس از چیده شدن بیش از دو یا سه روز تمیتوان نگهداری نمود معمولا آنرا سریع مصرف میکنند. تمشک قابلیت فریز شدن و نگهداری طولانی در برودت زیاد را دارد.

برای تهیه شراب از مصرف میوه کال ، ترش ، نرم یا له شده و لکه دار تمشک خودداری کنید که نتیجه کار بی حاصل و شراب آن فاسد میشود.

دستورالعمل زیر برای تهیه تقریبا 5 لیتر شراب تمشک میباشد. نویسنده را باور بر آنست که دوستان از اقدامات اولیه تهیه شراب ، نظافت و ضدعفونی ابزار ، کاربرد ابزار آبسنجی و سایر دانسته های مورد لزوم برای تهیه شراب اطلاع کافی دارند و نیازی به تکرار مکررات نیست. (در صورتی که مایل به یادآوری یا مروری بر آنها هستید به ابتدای دستورالعمل شرابهای قبلی مراجعه کنید)

مواد لازم:

تمشک 1.5 کیلو

شکر 1.3 کیلو

آب حدود 4.5 لیتر

قرص کامپدن 2 عدد = 0.1 گرم متا بی سولفیت سدیم

مخمر دو گرم (Lalvin 1122 یا EC-1118 ) استفاده از مخمر کیک راه حل بعدی است ولی به طول زمان شفاف شدن شراب اضافه میکند.

طرز تهیه:

حدود دو لیتر آب را جوش آورده و روی میوه بریزید و با کمک همزن آنقدر هم بزنید تا کاملا له و بگذارید خنک شود.

قرص کامپدن یا معادل آنرا نرم کرده و به میوه له شده اضافه کرده و همبزنید و به بشکه تخمیر منتقل و حجم آنرا با بقیه آب به حدود پنج لیتر برسانید.

درب بشکه را بسته و تا چهار روز بگذارید در محیط طبیعی بماند. روزی دو بار و هر بار بمدت 5 دقیقه همبزنید.

از کیسه متقال عبور داده و مایع صاف و تصفیه شده را به بشکه تخمیر تمیز منتقل نمائید. تفاله را دور بریزید.

با کمی شکر و آب ملول ، مخمر را فعال کنید.

شکر را به بشکه اضافه کرده و آنقدر همبزنید تا شکر کاملا حل شود. میزان آبسنجی باید بین 1.085 تا 1.090 باشد. پی اچ محیط باید بین 3.2 تا 3.4 باشد. در غیر اینصورت با اضافه کردن آب یا شکر مایع اولیه شراب را تعدیل کنید.

مخمر فعال را اضافه کرده و دوباره همبزنید.

قفل هوا را نصب کنید و در محلی با حرارت متعادل حدود 20 درجه و بدور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید.

در طول 30 تا 45 روز مرحله اول تخمیر پایان می پزیرد.

با دقت فراوان و طوری سیفون کنید که رسوبات ته ظرف تخمیر را دست نخورده باقی بگذارید. اهمال یا صرفه جوئی در این مرحله به زمان و طول مدت شفاف شدن شراب اضافه میکند.

به بشکه تخمیر دوم منتقل کنید ، در مکانی با هوای متعادل ولی تاریک نگهداری و قفل هوا فراموش نشود. درجه آبسنجی باید بین 1.020 تا 1.025 باشد.

بگذارید تا دو ماه و یا آنقدر که شراب کاملا شفاف شود در بشکه تخمیر مرحله دوم بماند.

به شیشه تمیز منتقل و درب شیشه را محکم کنید.

بطری شراب را بطور خوابیده به بغل در زیر زمینی سرد و تاریک تا مدت 10 ماه نگهداری کنید.

چند نکته عمومی:

از تمشک تهیه شده در باغ یا باغچه خود استفاده کنید.

هر چه رنگ تمشک تیره تر باشد طعم و بوی شراب بهتر میشود.

وقتی در تهیه شراب تمشک استاد شدید به بقیه نیز یاد دهید.

حقیر به شما اطلاعات میدهد و مسئول اشتباهات شما نیست.

از افراط و تفریط در هر مورد خودداری کنید.

خانه محل بسیار خوبی برای نوشیدن شراب خانگی است بنابراین هر کجا مشروب نوشیدید شب را همانجا سر کنید.

فقط به دوستان نزدیک ، یا به مناسبتی و یا رسم صمیمیت شیشه ای شراب خانگی خود را تعارف کنید.

و دو نکته حرفه ای:

دوستانی که مایل به استفاده از بنتونایت (bentonite ) برای رفع کدر بودن شراب هستند و روش و میزان مصرف آنرا پرسیده بودند ، مقدار 5 گرم برای 5 لیتر کاملا مناسب است که باید بعد از تخمیر کامل مرحله دوم در شراب حل شود تا آمیزه و شفافیت شراب سریعتر گردد. زمان لازم برای تاثیر آن ده روز است.

دوستانی که در مورد رفع اکسیدگی شراب (نشانه آن شفاف نشدن شراب یا بوی لجن در شراب است) پرسیده بودند (بخصوص در زمانی که از آب میوه تجاری یا آبمیوه کنسانتره استفاده میکنند) و مایل به استفاده از شیر خشک برای تنظیم پی اچ یا تنظیم سولفور شراب هستند. اولا حتما باید از شیر خشک بدون چربی استفاده کنند و دوما میزان آن 2.5 گرم شیر خشک بدون چربی حل شده در 25 سی سی آب سرد و اضافه کردن به مایع شراب و هنگام تخمیر اولیه در حال جوشش است. امکان آن هست که روی سطح شراب کف ایجاد شود ولی این کف بزودی فروکش میکند و شراب دارای لکه یا رشته های قهوه ای شناور شده که بمرور غوطه ور و سپس رسوب میکند. روش دیگر استفاده از 25 سی سی آب سیب تازه گرفته شده و اضافه کردن آن به شراب در حال جوشش (در مرحله اول تخمیر) است. برای جلوگیری از ورود این رشته یا لکه های قهوای رنگ به شراب تصفیه شده ، از تکه ای از جوراب نایلون زنانه و بستن آن با کش به انتهای لوله سیفون استفاده کنید. کاربرد گاز سولفور یا مواد شیمیایی دیگر برای شرابسازی خانگی توصیه نمیشود.

برچسب‌ها:

2 Responses to “شراب تمشک”

  1. # Anonymous ناشناس

    سلام من تو خونه درست کردم بوی گندیده میده یک کمم ترشه چیکارش کنم  

  2. # Anonymous ناشناس

    2 ماه هست که ازش میگذره  

ارسال یک نظر

جدید ترین ها

بایگانی ماهانه

مقالات گذشته

شامپاین
شراب آلبالو
شراب آلو
شراب از آبمیوه تجاری
شراب انار
شراب انبه
شراب انجیر
شراب برنج
شراب به
شراب بهار نارنج
شراب به سبک منوچهری
شراب پائیزی
شراب پرتقال
شراب تمشک
شراب جو
شراب خانگی برای مبتدیان
شراب چغندر
شراب خربوزه
شراب خرما
شراب خرمالو
شراب خورشید
شراب دارچین
شراب ریواس
شراب سیب
شراب سیب زمینی
شراب شاه توت
شراب شیراز یا شراب طبیعی
شراب عسل
شراب کیوی
شراب گندم
شراب گیلاس
شراب موز
شراب وردا
شراب هلو
شراب هندوانه
شراب هویج



XML

Powered by Blogger



© 2009 شراب سرا

استفاده یا کپی برداری از مقالات و انتشارات این وبلاگ برای عموم آزاد است